Wat is responsive webdesign

Met een responsive website design kan jouw website (en zijn pagina's) zich aanpassen en de beste ervaring leveren aan gebruikers, of ze nu op hun desktop, laptop, tablet of smartphone zitten. Om dat mogelijk te maken, heeft je website wel een responsive design nodig.

Maar wat is responsive webdesign en hoe werkt het?

Lees verder om erachter te komen wat het precies is en bekijk voorbeelden uit de praktijk van responsive webdesign! Een website die responsive is houdt eigenlijk in dat hij zich aanpast aan de grootte van je scherm. Dit zorgt ervoor dat iedereen een goede gebruikservaring krijgt.

 

Hoe werkt responsive webdesign?

Responsive webdesign werkt via Cascading Style Sheets (CSS), waarbij verschillende instellingen worden gebruikt om verschillende stijleigenschappen te serveren, afhankelijk van de schermgrootte, oriëntatie, resolutie, kleurmogelijkheden en andere kenmerken van het apparaat van de gebruiker. Enkele voorbeelden van CSS-eigenschappen met betrekking tot responsive web design zijn de viewport en media queries.

 

Is mijn website responsive?

Je kan snel zien of een website responsive is of niet in je webbrowser. Hieronder een stappenplan hoe je dat kan doen:

  • Open Google Chrome
  • Ga naar jouw website
  • Druk op Ctrl + Shift + I om Chrome DevTools te openen
  • Druk op Ctrl + Shift + M om de apparaatwerkbalk om te schakelen
  • Bekijk je pagina vanuit een mobiel, tablet- of desktopperspectief

 

Je kan ook een gratis tool gebruiken, zoals Google's Mobile-Friendly Test, om te zien of pagina's op jouw website mobielvriendelijk zijn. Hoewel je mobielvriendelijkheid kunt bereiken met andere ontwerpbenaderingen, zoals adaptief ontwerp, is responsief webdesign het meest gangbaar vanwege de voordelen.

 

Waarom responsive webdesign belangrijk is voor webdesigners en bedrijfseigenaren

Responsive webdesign ontlast webdesigners, gebruikersinterfaceontwerpers en webontwikkelaars van dag en nacht werken aan websites voor elk verschillend apparaat dat er bestaat. Het maakt ook het leven van bedrijfseigenaren, marketeers en adverteerders makkelijker. Dit zorgt er dus ook voor dat het ontwikkelen van een website goedkoper is

 

Hier zijn een paar voordelen van het gebruik van responsive webdesign:

Eén site voor elk apparaat: Of de website nu wordt bekeken op een 27-inch iMac met een draadloze verbinding of vanaf het scherm van uw Android-telefoon, de website wordt geconfigureerd voor het optimale kijkplezier van de gebruiker.

Optimaal ontwerp voor het apparaat: Met de responsive web design-aanpak worden alle afbeeldingen, lettertypen en andere HTML-elementen op de juiste manier geschaald, zodat de schermgrootte van de gebruiker optimaal wordt benut.

Geen redirects nodig: Andere opties voor het ontwerpen voor meerdere apparaten vereisen het gebruik van redirects om de gebruiker naar de juiste versie van een webpagina te sturen. Zonder redirects krijgt de gebruiker zo snel mogelijk toegang tot de inhoud die hij wil bekijken.

Responsive webdesign is ook effectief vanuit een prijs opzicht. Het is ook gemakkelijker om te beheren omdat het één site is in plaats van twee. Je hoeft niet twee keer wijzigingen aan te brengen. In plaats daarvan kan je werken vanaf één enkele website en deze bijwerken.

 

Voorbeelden van responsive webdesign

Om te zien hoe responsive webdesign werkt, ga je naar het internet vanaf je smartphone en blader je door enkele sites op mediaqueri.es, een online galerij met responsive webdesigns.
Bekijk nu dezelfde sites op een ander apparaat met internettoegang, zoals je laptop of je iPad. Je kunt ook DevTools in Chrome gebruiken.
Zie je hoe de lay-out van de pagina's wordt aangepast aan het apparaat waarop je je bevindt?

Dat is responsief webdesign.

 

list