Gedeelde hosting
De meest voorkomende vorm van hosting is shared webhosting, ook wel webhosting genoemd. Je huurt een stukje opslag en rekenkracht op de server. Deze server wordt gedeeld met andere klanten van de hostingpartij.
Omdat de server wordt gedeeld, worden de kosten ook gedeeld, waardoor de kosten laag blijven. Door het delen kan de snelheid van de website achterblijven.
Reseller-hosting
Via reseller hosting huren bedrijven virtuele servers zodat ze webhosting aan hun klanten kunnen aanbieden. Hierdoor kan webhosting aan klanten worden verkocht zonder dat er servers hoeven te worden aangeschaft.
VPS-hosting
Ten slotte is er VPS-hosting. Met VPS virtual hosting huur je een virtuele dedicated server (je eigen virtuele server), die meestal erg snel, uptime en schaalbaar is.
Omdat jij jouw eigen virtuele server huurt, hoef je de opslag, rekenkracht of geheugen van de server niet te delen. De hele server is gereserveerd. Daarom is dit een uitstekende keuze.
Wat is een gastheer?
De host is de partij die de hostingserver levert. Deze host zorgt ervoor dat de host up-to-date wordt gehouden en je website altijd in de lucht is.

list