WordPress is een zogenaamd content management systeem (CMS) waarmee websites kunnen worden gebouwd en onderhouden. WordPress was oorspronkelijk een eenvoudig blogsysteem, waarbij de startpagina de nieuwste blogberichten weergeeft.

Tegenwoordig is WordPress veel meer dan dat. Het heeft zich ontwikkeld tot een uitgebreid CMS, waarrond een compleet ecosysteem van thema's en plug-ins bestaat. Grote bedrijven weten wat WordPress nu is, en zelfs Fortune 500-bedrijven gebruiken WordPress voor hun websites.

"Wat is WordPress?" Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. We zullen het hieronder in detail introduceren.

Wat is WordPress in één zin?
We leggen in één zin uit wat WordPress is; WordPress is een systeem voor het bouwen en beheren van blogs, webshops of websites zonder (veel) technische kennis.

WordPress draait wel op de programmeertaal PHP, maar bij het bouwen van een website met WordPress hoef je deze niet zelf te schrijven.

Omdat WordPress heel eenvoudig te gebruiken is, wordt het veel gebruikt. Meer dan 30% van het gehele internet gebruikt WordPress als CMS.

WordPress.com versus WordPress.org
Er zijn duidelijke verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org. WordPress.org is een open source CMS dat je gratis kunt downloaden en op je eigen hostingpakket kunt gebruiken.

Aan de andere kant is WordPress.com een zogenaamde "freemium"-service waarmee je een gratis website kunt maken op een subdomein van WordPress.com (bijvoorbeeld uwbedrijfsnaam.wordpress.com).

Wie heeft WordPress gemaakt?
WordPress is in 2003 opgericht door Matt Mullenweg en Mike Little. Nadat de ontwikkelaar van een blogsysteem plotseling verdween, ontdekten veel bloggers dat hun systeem geen updates meer ontving.

Mullenweg suggereerde in zijn blog om een nieuw systeem te ontwikkelen op basis van het oude systeem. Mike Little reageerde enthousiast en samen begonnen ze WordPress te ontwikkelen.

Tegenwoordig werken honderden mensen over de hele wereld tegelijkertijd aan WordPress. Dus niet alleen een paar mensen werken nog aan het systeem. Over de hele wereld werken nu mensen aan het verbeteren van WordPress.

Ontwikkelaars en enthousiastelingen kunnen ook op veel verschillende manieren bijdragen aan WordPress. De bedoeling van dit idee is dat WordPress populair is en zal blijven.

list