Er zijn twee verschillende manieren om het lettertype in WordPress te wijzigen. Je kunt ervoor kiezen om het lettertype van de hele website of een deel van de website (zoals een specifieke blog of nieuwe pagina) te wijzigen.

Volledige website
Met behulp van de onderstaande methode kun je het standaardlettertype voor de hele website wijzigen. Dan wordt het automatisch gebruikt voor alle tekst op je website. Ga hiervoor naar de stylesheet style.css van jouw website.

Dit bestand specificeert de lay-out van verschillende elementen op jouw website. De stylesheet is meestal te vinden onder "Appearance"/"Appearance" en vervolgens onder "Editor" of "Theme Editor", afhankelijk van het gebruikte thema.

Zoek in de stylesheet naar "body". Voordat je wijzigingen aanbrengt in de stylesheet, is het verstandig om een kopie van de stylesheet te maken en deze op te slaan in een .txt-bestand, bijvoorbeeld met WordPad. Kopieer hier alle tekst in het stijlblad.

Zodra dit is gebeurd, kun je beginnen met het maken van aanpassingen. Houd er rekening mee dat als jouw WordPress-thema wordt bijgewerkt, wijzigingen in het stijlblad verloren kunnen gaan. Je kunt dit voorkomen door subonderwerpen te gebruiken.

Als je naast de websitetekst ook de grootte van de titel wilt aanpassen, zoek dan naar "titel" in de stylesheet. Deze kunnen op dezelfde manier worden aangepast.

Aangepast lettertype
Wanneer een bezoeker jouw website bezoekt, moet hij of zij een browser hebben die de gebruikte lettertypen ondersteunt. Indien dit niet het geval is, wordt het zogenaamde "backup font" gebruikt.

In het style.css-bestand is het eerste lettertype in de font-family-regel het eerste lettertype om te proberen. Alle fonts hierachter zijn fallback fonts.

Als je het lettertype wilt wijzigen, moet je de naam van het eerste lettertype na "font-family" wijzigen. Zorg ervoor dat je altijd meerdere fallback fonts hebt.

Pas grootte en kleur aan
Je kunt de lettergrootte eenvoudig aanpassen. De grootte wordt weergegeven in pixels. Pas het nummer in de rij "Lettergrootte" aan. Je kunt ervoor kiezen om de tekst te vergroten of te verkleinen.

In de stylesheet worden de kleuren weergegeven in hexadecimaal formaat. Als je een specifieke kleur voor je tekst wilt gebruiken, maar je weet niet welke kleur het is in hexadecimaal formaat, dan kun je verschillende online tools gebruiken om deze te vinden. Om de kleur van de tekst op de website te wijzigen, kun je de code achter "kleur:" wijzigen.

Op een witte achtergrond zijn grijstinten meestal de beste keuze. Volledig zwart-wit is vermoeiender voor de ogen.

Bericht of pagina
Voor berichten of pagina's kun je ervoor kiezen om HTML te gebruiken om het lettertype van bepaalde tekstfragmenten te wijzigen.

Gebruik hiervoor de "tekst" -editor in WordPress. De HTML-code om het lettertype te wijzigen ziet er als volgt uit:

Tekst

.

Vergeet niet om

toe te voegen wanneer je het einde van de tekst bereikt, anders wordt het geselecteerde lettertype voor de hele pagina gebruikt.

Om de kleur aan te passen, kun je de RGB-code gebruiken in een stukje HTML-code. De code is als volgt:

Tekst

. Met online tools bepaalt je eenvoudig de RGB-code van de gewenste kleur.

Als je de lettergrootte wilt wijzigen, is de HTML-code als volgt:

Tekst

. Maar er kunnen natuurlijk meerdere codes achter elkaar geplaatst worden.

Je kunt dit doen door een puntkomma (;) en een spatie toe te voegen voor de hoge dubbele komma ("). Een voorbeeld:

Deze tekst wordt dan weergegeven in lettertype Arial, groen en 18 pixels groot. Al deze aanpassingen zijn van toepassing op de tekst op jouw pagina. Als je liever de titel wilt wijzigen, wijzig je de "p" in "h1", "h2", " H3" enzovoort.

list