Er zijn veel redenen waarom jij jouw WordPress-site naar een andere host zou willen verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de onverklaarbare algemene 503- en 404-fouten, maar ze zorgen er wel voor dat de hele website crasht.
Zelfs als je website helemaal up-to-date is, zullen deze vervelende gebeurtenissen blijven plaatsvinden. Een slecht functionerende website kost jouw klanten en dus ook geld. Dan is het tijd om te verhuizen. Dus de vraag blijft; hoe zet ik mijn WordPress-site over naar een andere host?
Er zijn veel opties bij het verplaatsen van een WordPress-site. Zo kun je de domeinnaam ongewijzigd laten en gewoon switchen van hostingprovider, maar het kan ook zijn dat je je website van het ene domein naar het andere wilt verhuizen.
Verplaats WordPress-site naar een andere host
Blijft de domeinnaam van je WordPress site hetzelfde, maar wil je je site verhuizen naar een andere partij voor hosting? Of heb je een website overgenomen en wil je deze verhuizen naar jouw eigen hostingpakket? Volg dan de onderstaande stappen.
Stap 1: Bestanden downloaden via FTP
Voordat je naar een nieuwe host verhuist, moet je eerst jouw website downloaden van de huidige host. Dit is het gemakkelijkst voor FTP. Gebruik FTP-software zoals FileZilla om in te loggen op je hostingpakket en download alle bestanden van je WordPress-site.
Je kunt het meestal vinden in de mappen public_html of private_html.
Dit verschilt per organisator. Nadat het downloaden is voltooid, open je de map op jouw computer. Zoek het bestand wp-config.php. De naam van de database vind je hier. Dit is te vinden in de regel 'define('DB_NAME','Database name');.
Stap 2: Download de database
Nu je de naam van de database weet, kun je deze downloaden vanaf het configuratiescherm. Deze is te vinden onder MySQL-beheer.
Hier vindt je een lijst van alle databases die het pakket hosten. Zoek vervolgens naar de databasenaam die je zojuist hebt gevonden, klik vervolgens op "Download" en sla het bestand op jouw computer op.
Stap 3: Een domein toevoegen
Ga nu naar het controlepaneel van het nieuwe hostingpakket dat de site moet verhuizen. Kijk hier voor knoppen met "Domeinbeheer" of iets dergelijks.
Hier kun je een domeinnaam toevoegen in "Nog een domein toevoegen" of een vergelijkbare locatie. Na het invoeren van de domeinnaam kun je op "Creëren" of "Creëren" drukken.
Stap 4: Upload de database
Nu het domein in jouw nieuwe hostingpakket zit, is het tijd om jouw database te uploaden. Ga naar de domeinnaam en keer terug naar MySQL-beheer. Hier kun je een nieuwe database aanmaken. Voer een logische naam in, voer een gebruikersnaam in en kies een sterk wachtwoord.
Klik vervolgens op "Maken". Je komt nu in een scherm waar je de details van de database kunt bekijken. Kopieer deze gegevens bijvoorbeeld en sla ze met WordPad op in een tekstbestand op jouw computer. Ga nu terug naar MySQL-beheer en zoek naar "databaseback-up uploaden".
Hier selecteer je de database die je zojuist in stap 2 heeft aangemaakt. Nu is het tijd om op "Uploaden" te drukken en te wachten tot de database is geüpload.
Stap 5: Bewerk wp-config.php
Ga nu op je computer naar de map met het bestand dat je in stap 1 hebt gedownload en zoek het bestand "wp-config.php". Open het in een teksteditor. Hier moet je de gegevens in de oude database vervangen door de gegevens in de nieuwe database in stap 4. Zorg ervoor dat je de juiste databasenaam invoert in de regel "DB_NAME" en doe hetzelfde voor "DB_USER" en "DB_PASSWORD".
Voor "DB_HOST" is het belangrijk dat "localhost" wordt weergegeven. Nadat je dit hebt gewijzigd, moet je het bestand opslaan.
Stap 6: Uploaden via FTP
Open nu opnieuw het FTP-programma en log in op jouw nieuwe host of server. Zoek jouw nieuwe domeinnaam en ga naar de map "public_html". Verwijder de momenteel bestaande bestanden en upload alle bestanden naar deze map.
Stap 7: Bewerk het hosts-bestand
Voordat je de DNS van je domeinnaam aanpast en je website weer in de lucht krijgt, wil je natuurlijk weten of de website weer normaal draait. Daarom moet je het zogenaamde hosts-bestand wijzigen. Zoek eerst het IP-adres van je nieuwe hostingpakket.
Je vindt het meestal in het configuratiescherm. Open vervolgens Kladblok (of Kladblok) en selecteer "Bestand" en selecteer vervolgens "Openen".
Voer hier C:WindowsSystem32driversetchosts in om het hosts-bestand te openen en voeg helemaal onderaan twee regels toe. Voer hier het IP-adres van het nieuwe hostpakket in en voer vervolgens jouw domeinnaam eenmalig in met www. Niet een keer.
Stap 8: Testen
Omdat je het hosts-bestand hebt gewijzigd, zoekt jouw computer het domein op het nieuwe IP-adres. Hiermee kun je controleren of alle instellingen op het nieuwe hostpakket correct zijn.
Bezoek jouw website in een browser en controleer of alles normaal is. Als alles in orde is, is het tijd om door te gaan naar stap 9!
Stap 9: DNS wijzigen
Log nu in bij de partij waar je je domeinnaam hebt geregistreerd. Kies je domeinnaam en zoek naar DNS-instellingen. Dit heet een andere sponsor.
Eenmaal gevonden, zoek naar twee "A-records". Het ene record is het WWW record van jouw domeinnaam, het andere record niet. Voer nieuwe IP-adressen in voor de twee records en klik op "Opslaan".
Het kan tot 24 uur duren om deze wijziging te verwerken, maar we merken in de praktijk dat dit meestal sneller gaat.
Stap 10: Pas het hosts-bestand Host opnieuw aan
Open nu jouw hosts-bestand opnieuw zoals in stap 7 en verwijder de regels die in stap 7 zijn toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat je de oude website weer te zien krijgt op de oude host. Het enige dat nu nog rest is wachten.
Wacht tot de DNS-wijzigingen van de vorige stap zijn verwerkt. Na verwerking heb je de verhuizing succesvol afgerond.

WordPress-site naar een ander domein
Als jij jouw website naar een andere domeinnaam wilt verhuizen, zijn veel van de bovenstaande stappen nog steeds van toepassing, maar moet je de domeinnaam in de MySQL-database wijzigen.
Als je hetzelfde hostingpakket gebruikt, hoef je geen wijzigingen aan te brengen in DNS of het hosts-bestand te bewerken. Voordat jij jouw database opnieuw uploadt, moet jij jouw databasebestand openen in een teksteditor en het oude domein overal vervangen door het nieuwe domein.
Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig met Word's "Zoeken en vervangen".
Dit zorgt ervoor dat alle referenties in jouw database worden vervangen door jouw nieuwe domeinnaam. Nadat je deze hebt vervangen, kun jij jouw database uploaden.
Verhuisservice
Tegenwoordig zijn er veel custodians die deze verhuizing tegen een kleine vergoeding voor je kunnen regelen. Zo heb je geen omkijken naar dit technische gedeelte en weet je zeker dat de migratie vlekkeloos verloopt.

list