Iedereen kan de juiste instructies volgen om WordPress te installeren, maar je vraagt je misschien af "Hoe verwijder ik WordPress van mijn domein?".

De volgende informatie is van toepassing op de WordPress.org-website, niet op websites die op WordPress.com zijn gemaakt. Opmerking: door de onderstaande stappen te volgen, verwijder je eigenlijk alle inhoud die WordPress op jouw website heeft geplaatst.

Als gevolg hiervan zal jouw WordPress-site volledig van jouw server verdwijnen, inclusief alle tekst, pagina's en afbeeldingen. Wil je een kopie bewaren? Maak dan eerst een back-up.

WordPress op jouw server
WordPress plaatst verschillende dingen op je server.
De meeste zijn bestanden. Daarnaast wordt een groot deel van de informatie ook opgeslagen in de aangemaakte MySQL-database.

Als je WordPress echt volledig van jouw server of host wilt verwijderen, moet dit allemaal worden verwijderd.

MySQL-database
Alle tekst en talloze instellingen van jouw website worden opgeslagen in de MySQL-database die je hebt opgegeven toen je WordPress installeerde.

De instellingen van thema's en plug-ins worden door WordPress ook opgeslagen in de MySQL-database. Als je het wilt bewaren, maak dan een back-up en download het voordat je het verwijdert.

Bestand van WordPress
Elke keer dat WordPress wordt geïnstalleerd, wordt een reeks bestanden op de server geplaatst. Dit zijn de zogenaamde "WordPress core"-bestanden voor de versie van WordPress die je gebruikt.

Deze bestanden zijn dezelfde als de bestanden die je hebt gedownload van de WordPress-website.

Mocht je dus bestanden kwijtraken, dan is dit geen probleem en kun je deze bestanden eenvoudig opnieuw downloaden. Er zijn ook thema's, plug-ins en afbeeldingsbestanden en/of andere bestanden die je zelf heeft geüpload.

Je kunt zelf beslissen of je deze wilt verwijderen. Als je ze echt uit het hostingpakket wilt verwijderen maar niet helemaal kwijt wilt, maak dan opnieuw een back-up of download het bestand via ftp-software.

Bestanden zoeken
Je kunt ook alle verschillende bestanden op verschillende locaties vinden. Je vindt bijvoorbeeld afbeeldingen onder /wp-content/uploads/, plug-ins onder /wp-content/plugins/ en thema's onder /wp-content/themes/. Op de meeste WordPress-sites vind je een sectie op basis van het jaar en de maand waarin het bestand is geüpload in de uploadmap.

Onthoud dat als je eenmaal wat inhoud hebt verwijderd, het bestand niet meer kan worden hersteld.

Database verwijderen
Nu je weet waar alle WordPress-bestanden zijn opgeslagen, kun je bestanden verwijderen die je niet langer nodig hebt. Deze database bevat alle instellingen, berichten en pagina's van de WordPress-website.

Als je iets verwijdert, ben je het echt kwijt. Om de database te verwijderen, moet je naar het configuratiescherm van de webhost gaan. Vanaf hier kun je naar MySQL-beheer gaan.

Hier krijg je een overzicht van alle databases. Selecteer de database van jouw WordPress-site en selecteer onderaan op "Verwijderen".

Bestanden permanent verwijderen
Nu je de database hebt verwijderd, is de website niet meer online. Maar het bestand staat nog steeds op jouw server. Om deze bestanden te verwijderen, moet je inloggen via de ftp-software.

Met deze software moet je naar de "root" van de website gaan. Deze bevinden zich meestal in een map met de naam httpdocs of public_html.

Als je alleen WordPress hebt geïnstalleerd, kun je alles in deze map selecteren en verwijderen door op "Verwijderen" te klikken. Als je subdomeinen heeft die je niet wilt verwijderen, zorg er dan voor dat deze mappen niet zijn geselecteerd.

list