Hoe WordPress installeren? Dit is een makkelijke vraag om te beantwoorden als je iets weet over de daadwerkelijke inhoud van de website. Als je weet hoe je je website op internet moet zetten, dan is het installeren van WordPress niet zo moeilijk.

Bij het installeren van WordPress krijg je te maken met de volgende zaken: domeinnaam, webserver, MySQL-database en ftp-software.

Weet je nog steeds niet wat dit allemaal betekent? geen probleem! Dan kun je er altijd voor kiezen om een webhostingbedrijf te zoeken die WordPress als hostingpakket aanbiedt.

WordPress handmatig installeren
Als je al wat website-ervaring hebt en de betekenis van bovenstaande termen kent, is het heel eenvoudig om WordPress op je eigen webserver te installeren. Om WordPress handmatig te installeren, heb je het volgende nodig:

Een domeinnaam
Toegang krijgen tot een deel van een webserver die PHP ondersteunt en ten minste één MySQL-database biedt;
De beschikbare ftp-software is op jouw computer geïnstalleerd.

Kies je voor een webhostingprovider die een hostingpakket afneemt, dan kun je meestal gebruik maken van de eerste twee essentials. Je dient zelf ftp-software op jouw computer te regelen.

Je hebt deze software nodig om bestanden van jouw computer naar de webserver te kopiëren. Zodra deze bestanden op de server staan, kunnen ze worden bekeken met een internetbrowser.

WordPress downloaden
Om WordPress te installeren, moet je eerst WordPress downloaden We kunnen deze vraag al voelen: Hoe download ik WordPress? dit is heel eenvoudig. Ga eerst naar de Nederlandse versie van de WordPress website.

Druk bovenaan op de knop "Selecteer WordPress" om direct naar de downloadpagina te gaan en WordPress te downloaden.

Ga na het downloaden van het bestand naar de map waar het bestand zich bevindt, klik met de rechtermuisknop en selecteer Alles uitpakken. Haal alles uit elkaar en open het op een gemakkelijk te vinden plek.

Als je geen ftp-software hebt, kun je Filezilla gebruiken. Dit is een gratis en open source ftp-software die wordt gebruikt om bestanden naar jouw webserver te uploaden.

Ga door met het installeren van WordPress
Start na het downloaden van WordPress en ftp-software de ftp-software. Zorg ervoor dat je over de benodigde informatie beschikt om via ftp verbinding te maken met de webserver.

Deze informatie kun je opvragen bij de hostingprovider en wordt vaak "data voor ftp-toegang" genoemd, wat een zeer toepasselijke naam is.

Zodra je verbinding maakt met de webserver via ftp-software, zal Filezilla de mappen op jouw server weergeven. Als je bestanden wilt plaatsen die zichtbaar moeten zijn op het netwerk, kopieer deze bestanden dan naar een map waarin het woord "public" staat.

Je wilt natuurlijk dat je WordPress-installatie zichtbaar is, dus kopieer alle bestanden die uit de WordPress-download zijn gehaald naar deze map. Voordat je doorgaat met het installeren van WordPress, moet je eerst een MySQL-database maken.

De meeste hostingserviceproviders bieden je een beheeromgeving onder "Mijn account" waar je een MySQL-database kunt maken. Maak een database aan en noteer ergens de naam van de database en inloggegevens.

Je krijgt deze informatie wanneer je WordPress later installeert.

De laatste stap is om jouw webbrowser te openen en de domeinnaam van jouw keuze in te voeren. Nadat je op Enter hebt gedrukt, wordt het eerste scherm van het WordPress-installatieproces geopend.Volg de instructies precies om de installatie op de webserver te voltooien.

list