Als je een eigen WordPress-site hebt, is het verstandig en belangrijk om hier regelmatig een back-up van te maken. Door problemen met je hostingprovider of hackers die je website hacken, kunnen er altijd problemen zijn bij het updaten van je website.

Hoe een back-up van mijn WordPress-site te maken, is een veelgestelde vraag van onze experts. Voor extra veiligheid is het ook verstandig om back-ups op verschillende plaatsen op te slaan.

Denk aan back-ups in de cloud, op computers en op externe harde schijven. Het maken van een back-up van jouw WordPress-site is niet ingewikkeld. Maar je moet niet vergeten dat het uit twee delen bestaat.

Je moet bijvoorbeeld een back-up maken van de WordPress-bestanden op de server en een back-up maken van jouw WordPress-database.

Een backup maken van je WordPress database

WordPress-bestanden verwijzen naar alle bestanden die zich in de hoofdmap van de webserver bevinden. Meestal wordt deze map "public_html" of "www" genoemd.

De bestanden die je in deze map aantreft, zijn onder meer: WordPress-installatiebestanden, thema- en plug-inbestanden, gebruikte afbeeldingen en verschillende Javascript- en PHP-scripts.

In de WordPress database vind je alle tekstinhoud van de website, zoals blogposts en landingspagina's. Als de database eenmaal verloren is, kun jij jouw website meestal niet meer bezoeken.

Dit is een belangrijke reden voor back-up. Er zijn verschillende manieren om back-ups uit te voeren.

Een backup maken via het controlepaneel

Vrijwel alle hostingproviders gebruiken een controlepaneel waarmee jij jouw account kunt beheren. Via dit paneel is het meestal eenvoudig om een back-up te maken van de database en bestanden op de webserver.

Het is altijd verstandig om bij jouw hostingprovider te informeren of dit mogelijk is. Dit is een geweldige manier om dagelijkse back-ups te maken die eerdere versies overschrijven. Wil je een back-up maken van de volledige server?

Dan is het beter om een andere methode te kiezen, omdat deze methode veel ruimte in beslag kan nemen.

Handmatig een backup maken

Je kunt ook een handmatige WordPress-back-up uitvoeren. Dit heeft gewoon meer tijd nodig. Wil je een handmatige back-up maken? Dan heb je een FTP-programma nodig, zoals FileZilla.

Je kunt verbinding maken met de gegevens die je van de hostingpartij hebt ontvangen. Je kunt de map "public_html" of "www" downloaden. Nu kun je handmatig een back-up van bestanden maken, maar er is nog geen databaseback-up.

Je moet toegang hebben tot de database voor back-up. Dit kan via een MySQL database of phpMyAdmin, afhankelijk van je hostingpartij.

Ga naar de databaselijst en klik ergens op "Exporteren" of "Downloaden". Selecteer alles wat voor jou van toepassing is en klik op "Opslaan". Je kunt het gedownloade bestand opslaan. Nu heb je een WordPress-back-up van de database.

Plugins om een backup mee te maken

Er zijn ook veel WordPress-plug-ins die je kunnen helpen bij het maken van back-ups. Er zijn plug-ins die een back-up kunnen maken van bestanden en / of databases. Met behulp van plug-ins kun je snel en eenvoudig backups maken.

Vanwege het grote aanbod kan het echter moeilijk zijn om de juiste plug-in te kiezen. Er zijn drie populaire en goed werkende WordPress-back-upplug-ins. UpdraftPlus: dit is de meest populaire plug-in voor WordPress-back-ups.

Dit is een alles-in-één oplossing om tegelijkertijd een back-up te maken van databases en bestanden. Back-up WordPress naar Dropbox: als je Dropbox gebruikt, is deze plug-in iets voor jou.

Met deze plug-in kun je gratis een back-up maken van bestanden en databases die in Dropbox zijn opgeslagen. WP-databaseback-up: zoals de naam al doet vermoeden, maakt deze plug-in alleen een back-up van jouw database. Je kunt de back-up naar jouw FTP-account of e-mail sturen.

list